Site Loader

Bedrijven vinden zichzelf meer en meer opnieuw uit door de mogelijkheden van Het Nieuwe Werken aan hun werknemers aan te bieden. Werken vanuit een coworkinglocatie vindt naast thuiswerken stilaan meer en meer zijn plaats. Het passioneert me om de evolutie van traditionele naar hedendaagse hybride werkvormen te observeren, te analyseren, oplossingen te bedenken en die dan samen met sterke mensen concreet uit te werken. En die passie deel ik graag met jullie.

Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Willem Elsschot dichtte nog verder, de meeste mensen die ik ken blijven steken bij deze ene zin. Ik zat in mijn auto richting Brussel vandaag en mijmerde wat over gemiste kansen en (figuurlijke) putten in de weg (want het dek van de E19 is best ok).

Tussen droom en daad, dromen en doen, twee D’s van een reeksje van vijf die een beetje als mijn mantra gelden, al vanop de dag dat ik mijn MBA in handen had. Samen met de felicitaties bij de uitreiking kwam de goede raad dat er bij ondernemen vijf D’s belangrijk zijn. Sinds die dag in 2007 hebben al een paar politieke partijen stukjes van die waarheid geclaimd, maar over het volledige plaatje spreken ze zich niet uit. Dat volledige plaatje zou ook bij een ondernemer niet misstaan boven zijn bureau, of zelfs boven zijn bed.

5 d’s dus. Het start allemaal bij een Droom (I had a dream): als ondernemer ben ik een dromer. Een realist als het moet, maar wie droomt er niet al eens groots? Ik droom van een wereld zonder files. Als de halve wereld zou werken zoals ik het droom, zou voor de andere helft het rijden naar het werk veel aangenamer zijn.

Na dromen komt denken. Denken over een vraag die er niet is en over een aanbod dat er bijgevolg ook niet is. Het is een vicieuze cirkel en wel eentje die eigenlijk perfect is. Als je je bedenkt dat beide kunnen gecreëerd worden en je zo een droom kan verwezenlijken, dan kom je bij de derde D. De D van durven.

Waarschijnlijk is durven het allerbelangrijkste want ook het moeilijkste. Omdat je niet moet. Durven is makkelijk als het je de keuze geeft tussen leven en dood. In alle andere gevallen kan je ook gewoon in je comfort zone blijven rondhangen en alles laten zoals het is. Dromen en gedachten zijn dan leuk voor die twee weken vakantie, maar verder blijf je gewoon doen wat je deed. En wat iedereen doet, met de kudde mee. Dromen uitvoeren, daar is durf voor nodig. Je moet dat gewoon Doen, mijn vierde D. Naast lef is er daadkracht nodig om die onbewandelde paden te gaan bewandelen en écht te ondernemen. Een consultant is maar een echte ondernemer als hij zelf doet wat hij zijn klanten aanraadt, als hij zelf met ogen open en een gezonde portie zin voor avontuur het ondernemerschap induikt.

En eens je dan bezig bent? Dan is het doorzetten, D nummer vijf. Onmiddellijk succes is weinigen gegeven. Een bedrijf opbouwen, een format opbouwen, dat is best zwaar maar geeft zoveel energie als het lukt. Een runners high krijg je ook maar als je die eerste honderden kilometers hebt doorgezet, wanneer je liever gewoon was gestopt met lopen.

En zo besef ik dat veel waarheden die ik vandaag tegenkom niet zo nieuw zijn. Na twaalf jaar besef ik helemaal waar die vijf d’s voor staan. Maar kijk ik ook terug op een lange tijd dat ik er maar in slaagde een paar van die schakels op poten te zetten. Vandaag in mijn Auto werk ik verder aan de vijfde d: doorzetten.

Tussen droom en daad staan wetten in de weg

en praktische bezwaren

en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,

en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.

Slaap zacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *