Slimmer werken en ondernemen na de crisis

Slimmer werken en ondernemen na de crisis: wat u nú meteen kunt doen

Staat u ook te popelen om er weer in te vliegen en de draad terug op te pakken? Als we elkaar straks weer opgelucht in de armen vallen (of gewoon de hand schudden), is het zaak om niet alleen de schade te berekenen. We dienen ook de lessen te trekken uit deze moeilijke situatie om zo beter voorbereid te zijn en de toekomst met vertrouwen en veerkracht tegemoet te treden.

Elke crisis blijkt een eigen impact, een unieke voetafdruk, op het leven na te laten. Na de SARS-uitbraak in 2003 bijvoorbeeld gingen de getroffen landen massaal online kopen: dat was de grote doorbraak van e-commerce in Azië.

Deze coronacrisis kan weleens de grote doorbraak van afstandswerken betekenen, waarbij coworkingruimtes een grote rol gaan spelen.

Want één belangrijke les van de coronacrisis is nu al duidelijk: op afstand werken is vaker (en beter) mogelijk dan gedacht én biedt alle partijen een aantal grote voordelen. Terwijl thuiswerken toch heel specifieke uitdagingen met zich meebrengt, verenigen coworkinglocaties de pluspunten van een kantooromgeving met die van het afstandswerken.

Voor iedereen die de komende tijd de discussie over (meer) externe werkplekken aangaat, geven we hier alvast de belangrijkste argumenten om coworkinglocaties zeker in de plannen op te nemen.

Thuiswerktechnologie

Wie nu met twee fulltimewerkende ouders en een paar jonge kinderen op een klein appartement zit, zal zeker een gat in de lucht springen wanneer iedereen weer terug naar school en werkplek gaat. Hoewel…. willen we echt helemaal terug naar hoe het was? Terug naar de ochtendstress en het fileleed? Waarschijnlijker is dat we tezamen op zoek gaan naar het nieuwe ‘normaal’ in werken.

Als we iets hebben geleerd van de coronacrisis, dan is het wel hoe we de beschikbare technologie (Skype, Zoom, Teams, Facetime, …) kunnen inzetten voor ons werk. We zijn allemaal locatieonafhankelijke werknemers en managers aan het worden, helemaal (of bijna) gewend aan geen reistijd, digitaal werken en videovergaderen. Natuurlijk missen we het directe menselijke contact en de koffiepraat weleens, maar zonder gezellige collega’s klaar je sommige klussen best wat efficiënter.

Toch blijft het wennen, die partner die in pyjama door het beeld loopt en de spelende kinderen op de achtergrond, waardoor je jouw klant of leverancier moeilijk kan verstaan. Ook voor de focus en concentratie niet zo bevorderlijk. Dat zal je in de vergaderzaal of tijdens een videoconference op een coworkinglocatie allemaal niet snel gebeuren.

Lege bureaus kosten ook geld

Wat veel ondernemers ontdekken, is dat ze de zware belasting van hun vaste kosten kritisch moeten analyseren om de toekomst beter het hoofd te kunnen bieden. De afgelopen weken betaalden zij voor leegstaande bureaus, ongebruikte vergaderzalen en allerlei andere infrastructuur, terwijl in veel gevallen het werk elders doorging. Met weinig of geen flexibiliteit om de kosten op te schorten.

Hoe kunnen zij vanaf nu slimmer met je kantoorbezettingsgraad omgaan? Kun je een flexibelere kostenstructuur opzetten met behoud van kwaliteit en ondertussen alleen betalen voor wat je gebruikt? Met coworkingplekken in je bedrijfsplan kan dat wel.

Slimmer werken en ondernemen na de crisis: wat u nú meteen kunt doen

Coworking is de BOB

Werken op afstand is voor organisaties namelijk vooral een kwestie van de juiste balans vinden. Af en toe niet in de file, thuis in je joggingpak achter je PC en tussendoor een wasje draaien, kan heerlijk zijn. Een bedrijf spint daar zeker garen bij, wanneer werknemers mentaal niet op twee plaatsen tegelijk proberen te zijn.

Maar het werk moet wel af, doelstellingen moeten gehaald worden en het resultaat moet top zijn. Goed werken in een stimulerende omgeving geeft werknemers bovendien de meeste arbeidsvreugde en voldoening. Dus is een efficiënte en stimulerende werkomgeving, voorzien van alle gemakken en de beste infrastructuur, vanaf nu ook buiten de kantooromgeving gewoon noodzaak.

In dat opzicht is coworking de BOB – Best Of Both worlds – werknemers kunnen privé en werk beter scheiden én combineren, terwijl ze optimaal productief zijn in een professionele werkomgeving; werkgevers profiteren van lagere en flexibelere kosten, terwijl ze hun mensen alle voordelen van een kantoor bieden (inclusief sociale contacten).

Coworken vervangt thuiswerken

De terugkeer naar het normale werkleven zal de komende tijd gefaseerd gebeuren. We zijn hopelijk dicht bij een versoepeling van de maatregelen, maar de gevolgen van deze crisis gaan we op allerlei manieren nog lange tijd voelen.

Coworkinglocaties en business centers zijn in deze fase een interessante (tussen)oplossing. Als werknemers niet allemaal tegelijk terug naar kantoor kunnen, hoeven zij toch niet meer thuis te werken met alle afleiding en technische beperkingen die daarmee gepaard gaan. Ze kunnen van alle gemakken en voordelen van een werkplek genieten. Dat gaat van hoge snelheid- WiFi-verbinding, printers en scanners tot koffie met koffiepraat en gezonde lunchmaaltijden.

Het is te verwachten dat werkgevers ervoor zullen kiezen om meer gebruik te blijven maken van de mogelijkheden tot afstandswerken die nu gecreëerd zijn. We gaan nooit meer helemaal terug naar hoe het was. Dit is het nieuwe normaal en we zijn er op z’n minst allemaal al een beetje aan gewend.

Flexibele kosten maken veerkrachtige werkgevers

Werkgevers hebben nu de kans om een optimale, kostenefficiënte mix van vaste en flexibele werkplekken uit te werken en hun overhead aan het nieuwe normaal aan te passen. Gebruik maken van coworkingplekken betekent dat het aantal werkplekken flexibel is: je betaalt voor wat je werkelijk gebruikt en abonnementen zijn niet persoonsgebonden.

Ook de eigen vergaderzalen die toch regelmatig leegstaan, ofwel overvraagd zijn, behoren daarmee tot het verleden. De aanzienlijke kosten van een goed uitgeruste vergaderzaal, inclusief topkwaliteit teleconferencefaciliteiten (met koffie en catering) deel je bovendien beter met andere bedrijven.

Dat principe kun je ook nog doortrekken naar zaken als kantoorartikelen, post en receptiediensten, zoals klantenontvangst en vergaderzalen klaarzetten, die de coworkinglocaties overnemen.

Slimmer werken en ondernemen na de crisis: wat u nú meteen kunt doen

Het is (blijft?) stil op straat

Het is iedereen zeker opgevallen hoe stil het is op straat. In een klap zijn we van files en fijnstofproblemen verlost, zo lijkt het. Al die niet-noodzakelijke verplaatsingen die nu zijn weggevallen, zouden in de toekomst ook zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Om allerlei goede redenen: voor lagere stressniveaus en ons humeur, omdat het tijd bespaart en het milieu.

Locatieonafhankelijk werken levert veel tijd op en kwaliteit van leven. Ja, we gaan straks weer vergaderen met z’n allen rond dezelfde tafel, handen schudden en elkaar eens diep in de ogen kijken. En die uitwisseling en verbroedering bij de koffiemachine is ook belangrijk. We zijn sociale wezens en werken is een sociale bezigheid.

Maar moeten we daarvoor iedere ochtend allemaal op dezelfde tijd in de auto springen en tijd verliezen? Of leren we van deze crisis en sparen we onze tijd en onze gezondheid vanaf nu een beetje meer? Door bijvoorbeeld met een klant te vergaderen op een locatie buiten de ring of zelfs dichtbij huis. Of een paar uurtjes op een coworkingplek dichtbij huis te werken. Met als voordeel dat daar nog andere coworkcollega’s aan de koffiemachine staan met net zo’n goed humeur als jij en misschien nog een inspirerend idee en een innovatieve oplossing voor jou.

 

Coworking werkt gewoon voor iedereen beter! Hoe ga jij slimmer werken na de crisis?

Share this article

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 All rights reserved | Appelblauwzeegroen bvba owner of the Bar d'Office project

Uitbreidingstraat 66 - 2600 Antwerp (Berchem) - Belgium | BE 0818.965.852

Need Help?

I’m Here To Assist You

Something isn’t Clear?
Feel free to contact me, and I will be more than happy to answer all of your questions.