Coworker in de kijker: Steven De la Ruelle

Concreat Events staat voor “Concept” en “Creation”. Twee woorden die de rode draad vormen doorheen het bedrijf van Steven De la Ruelle. Met tal van uitdagende projecten en een nieuwe vacature voor Eventmanager op het menu, vind je Steven en zijn collega Sarah terug in het BLWRK. Maar wat doet hij precies? Bar d’Office ging luisteren naar zijn verhaal.

Dag Steven. Vertel ons, wie is de man achter Concreat Events?

Ik ben iemand die graag op vakantie gaat, sport (hardlopen, klimmen en zeilen), met vrienden een pint pakt en quality time spendeert met mijn gezin. Sinds 1 jaar en 9 maanden ben ik papa van Elodie en ondertussen verwachten we ons tweede kindje. Dus mijn vrijetijdsinvulling ligt nu iets anders dan vroeger. Mijn dochter is nu mijn prioriteit. Ze op tijd afzetten en ophalen aan de crèche en al die andere zaken die bij het vaderschap komen kijken. Professioneel ben ik altijd al actief geweest in de eventsector. En op aanraden van mijn omgeving, ben ik dan zo’n 6 jaar geleden als zelfstandige begonnen. Dat was een hele grote en spannende stap, eentje met geen enkele zekerheid. Maar al vrij snel bleek dat het concept van Concreat wel werkte. En zo is het klantenportfolio van Concreat best snel gegroeid.

De evenementensector is heel ruim. Met Concreat onderscheiden we ons van andere eventbureaus omdat we een creatief ontwerpbureau zijn. Veel eventbureaus huren een eventlocatie en passen daar een leuk concept in voor hun klant. Met Concreat organiseren we de meeste events op non-conventionele locaties en daar zijn we ook echt sterk in. De uitdaging en de moeilijkheidsgraad liggen natuurlijk hoger dan in een kant en klare eventlocatie, want we beginnen écht vanaf “nul”.

Waarom kies je net voor die non-conventionele eventlocaties?

Soms is het de meest voor de hand liggende oplossing en soms vragen de events er om. Bijvoorbeeld de openingsshow van het nieuwe DHL sorteercentrum, die moesten we uiteraard in dat sorteercentrum zelf houden. Of de lancering van het nieuwe Brussels Airlines vliegtuig, dat vroeg om een event in een vliegtuighangar op de tarmac. Ten tweede ligt de verrassingsfactor en het wauw-effect dat de deelnemers van het evenement ervaren, veel hoger. Zo’n events spreken meer tot de verbeelding en blijven beter hangen. Daarvoor moeten we wel alles vanaf 0 organiseren. Van alle goedkeuringen aanvragen tot de aankleding van de locatie en het geschikte personeel voorzien. Maar dat zorgt er ook wel voor dat we onze creatief ei kwijt kunnen. We kunnen op die manier onze eigen, unieke twist geven aan een event en ons hoofddoel realiseren: een fijne ervaring creëren voor de bezoekers zodat ze een wauw-gevoel krijgen vanaf ze de parking oprijden. Dat lukt ons ook op de normale eventlocaties, maar we zijn altijd wel “up for a challenge”.

Wat voor evenementen organiseer je dan zoal?

Mensen kunnen voor alle soorten events bij ons terecht, van de hele kleine tot de hele grote concepten. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld de wereldpremière van de nieuwe Lexus ES georganiseerd in Brussel. Vloggers en bloggers over de automotive sector vlogen daar speciaal voor in van over heel Europa en verder. We hebben daar een indrukwekkende show neergezet met special effects om U tegen te zeggen. We hebben ook eens een festival georganiseerd voor een kleine 5.000 personeelsleden van Brussels Airport. En zonet openden we een nieuw buizennetwerk in de Antwerpse Haven waarbij op jaarbasis 100.000 ton CO²-uitstoot bespaard wordt. Dus je merkt al snel dat we ons thuis voelen in de “speciallekes”, en dat trekt ook nieuwe speciale events aan. Ik voel wel dat onze klanten meerwaarde zoeken in het conceptuele aspect van hun evenement. Dat is een fijne tendens voor ons, omdat we meer en meer een waardevol deel worden van de marketingmix van onze klanten.

Wat zijn je toekomstplannen met Concreat Events?

We krijgen steeds meer projectaanvragen, dus we voelen wel een gestage groei. Om meer projecten aan te kunnen nemen, zonder in te boeten aan kwaliteit, zoeken we nog iemand om ons team te vervoegen. En verder willen we in de toekomst nog steeds met beide voeten op de grond blijven werken om onze kwaliteit te bewaren.

Hoe ben je bij coworking uitgekomen? En bij het BLWRK?

Voor ik met Concreat begon, werkte ik in een team van 12 personen. En plots zat ik alleen aan mijn keukentafel mijn onderneming uit te bouwen. Ik had wel veel contact met mijn leveranciers en klanten, maar ik miste collega’s om me heen. En dan leek coworking de perfecte oplossing voor mijn kluizenaarsbestaan. Op aanraden van iemand bij CityZine, ben ik bij het BLWRK terechtgekomen toen ze net openden. Dus ik ben de eerste of tweede coworker die zich bij het BLWRK aansloot. Het leek me de perfecte locatie. De ligging was goed ten opzichte van mijn thuis en klanten, er is een parking, ik kan mijn klanten hier ontvangen. En het gebouw zelf, het Fort, is natuurlijk ook heel inspirerend. Er zijn hier geen rechte muren, heel veel wit met een natuurlijke lichtinval. Dat werkt wel voor mij. En nu zitten hier ook veel andere coworkers, dus het sociaal contact is ook heel aangenaam.

Heeft coworking je verder geholpen in je ondernemersverhaal?

Ja, toch wel. Door vanuit een coworkinglocatie te werken, krijg je wel echt het gevoel dat je naar je werk gaat. En dat je werkdag begint vanaf je de deur thuis toe trekt tot je ze ’s avonds terug opent. Dan is het ook gemakkelijker om niet meer thuis te werken, terwijl dat vroeger een heel vage grens was. Coworking gaf me onbewust wel een duw in de rug qua werkdiscipline. Een werkdag met een duidelijk begin en einde. En ook een uitgebreid sociaal netwerk over verschillende sectoren heen. Ik heb al een paar projecten met andere coworkers van het BLWRK kunnen doen. Zo hebben we al samengewerkt met copywriters, grafisch vormgevers, een videobedrijf en een freelance eventmanager. Het coworkingnetwerk werkt wel. Niet dat wij er zelf al veel klanten uit hebben gehaald. Maar het is wel fijn dat we in house kunnen samenwerken met onze coworking collega’s. Dus ja, coworking heeft me sowieso geholpen. Niet meer thuis werken, meer grenzen tussen werk en privé.

Ondervind je ook nadelen aan werken in een coworkinglcoatie?

Over het algemeen niet echt. Soms zijn er wel mensen met een zeer luid stemvolume. Die tijdens hun telefoontjes iets te weinig rekening houden met anderen. Maar het BLWRK nam daar al initiatieven voor door activity based zones in te richten. Op zich stoor ik me er niet aan. Als er iets mij stoort, kan ik dat altijd zeggen tegen Ingrid en Sarah, de matchmakers van het BLWRK.

Wat is je favoriete plek in het BLWRK?

Ik zit graag in de buurt van een raam. Ik vind het wel fijn om buiten de bomen te kunnen zien en te kunnen werken in de natuurlijke lichtinval. Maar ook niet vlak naast het raam, want mijn collega Sarah durft de verwarming (die vlak onder het raam staat) wel eens helemaal open te draaien. Dus dicht genoeg bij het raam om natuurlijk zonlicht te hebben, maar ook wel ver genoeg om niet te smelten van de warmte.

Wat zijn jouw coworking essentials? Wat heb je echt nodig om te kunnen functioneren in een coworkinglocatie?

Koffie, water, een bureau, een printer, voldoende verwarming, liefst natuurlijk licht, een receptie is ook wel handig. Als we eens weg zijn en er wordt iets geleverd, is dat wel gemakkelijk dat het BLWRK dat in ontvangst kan nemen. Dat zijn wel zo wat de essentials. De rest neem ik zelf mee.

Hoe bewaar je je werk-privé balans? Want als ondernemer is het vast niet altijd gemakkelijk, uren die in mekaar overvloeien?

Dat is en blijft een uitdaging. Maar twee zaken helpen me wel om die balans redelijk evenwichtig te houden. Een aantal jaar geleden heb ik mijn eerste werknemer aangenomen. Dat is een hele stap, waar je wel een grote verantwoordelijkheid hebt ten opzichte van iemand. Maar langs de andere kant gaf mij dat wat meer vrijheid. En nu is er ruimte voor een derde werkkracht. Misschien zelfs een vierde. Verder kijken we met Concreat ook altijd kritisch naar nieuwe projecten. Of we wel een meerwaarde kunnen vormen voor de klant en of we onze tijd er niet mee hypothekeren ten opzichte van andere projecten. Mijn ultieme tip om je werk-privé balans te bewaren, is om “neen” te durven zeggen tegen projecten. Maar dat hoeven we hopelijk niet al te veel meer te doen eens we nieuwe medewerkers hebben.

Hoe locatie-onafhankelijk werk je?

Wij werken vaak op locatie. Van meetings bij klanten tot de coördinatie verzorgen bij de opbouw van een event. We werken volledig digitaal, dus met onze iPhone, iPad en laptop kunnen we in principe zelfs een wifi hotspot creëren en in een wei gaan werken. Maar we hebben wel onze vaste uitvalsbasis in het BLWRK, en dat werkt voor ons. Een strategische locatie tussen Antwerpen en Brussel, vlakbij de E19, waar we koel in de zomer en warm in de winter zitten en waar we tussen indirecte collega’s werken. Ideaal.

Share this article

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 All rights reserved | Appelblauwzeegroen bvba owner of the Bar d'Office project

Uitbreidingstraat 66 - 2600 Antwerp (Berchem) - Belgium | BE 0818.965.852

Need Help?

I’m Here To Assist You

Something isn’t Clear?
Feel free to contact me, and I will be more than happy to answer all of your questions.