Locatie in de kijker: Klara van de Winkelhaak

De Winkelhaak, een verborgen knap staaltje architectuur achter het Centraal Station van Antwerpen. En al 18 jaar de thuishaven van creatieve ondernemers. Tussen die vier muren ontstond ook de eerste Bar d’Office coworkinglocatie Met de award voor vergaderlocatie van het jaar 2018 op de achtergrond en een verse tas koffie van Bar Oscar, neemt Klara ons mee door het verhaal van de Winkelhaak.

Bar d'Office Antwerpen | De Winkelhaak - Klara De Smedt

Dag Klara. De trouwe Bar d’Officers kennen je al jaren, maar stel jezelf even aan de anderen voor.

Ik ben Klara, manager van de Winkelhaak in Antwerpen. Al vanaf de eerste dag ben ik betrokken bij dit project. Van de strategieën uitdenken en het gebouw optrekken eind jaren 90 tot het dagdagelijks bestuur van vandaag. In 2001 zijn we effectief geopend. We waren de allereerste coworkinglocatie van België. Gewaagd en innovatief, want België kende het concept “coworken” toen nog niet.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om met de Winkelhaak te starten?

Dat was naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van de Stad Antwerpen. De buurt waarin de Winkelhaak nu ligt, was eigenlijk een “kankervlek”. Eind jaren 90 was dit een keiharde prostitutiebuurt met een heel eenzijdige bewoning. Het stadsbestuur wou de reputatie en beleving van de stationsbuurt veranderen. En toen ontstond het idee van de Winkelhaak. Dus het was niet dat we op zoek gingen naar de ideale plek om een coworkinglocatie op te starten. We gingen met de Stad Antwerpen op zoek naar iets wat zou kunnen functioneren in deze buurt en wat een meerwaarde zou kunnen betekenen voor de buurtbewoners.

Wat maakte van de Winkelhaak dan dé oplossing?

Uit dat onderzoek bleek dat creatieve ondernemers een heel dankbare groep is als je een buurt wilt opwaarderen. Dat zijn niet de mensen die van 9 tot 5 werken en zijn gemakkelijker te overtuigen om in de buurt van hun werkomgeving te wonen. Iets waar deze buurt ook profijt uit kon halen. Begin jaren 2000 was de creatieve industrie heel versnipperd. Veel kleine hardwerkende eenmanszaken die maar moeilijk doorgroeiden naar een stevig stabiel bedrijf. Een degelijke infrastructuur was toen één van de grote drempels voor ondernemerschap. Die ingrediënten hebben we in een concept gegoten waaruit de Winkelhaak ontstond. Met dus twee grote doelstellingen. Enerzijds geven we support aan creatieve start ups. En anderzijds zorgen we voor een imagoverbetering van de stationsbuurt door een nieuw publiek aan te trekken.

Met het ontstaan van de Winkelhaak maakte Antwerpen ook kennis met coworking.

We zagen dat coworking in het buitenland best al ver stond, terwijl het concept in België nog niet gekend was. Dus het werd hoog tijd dat we er ook iets mee gingen doen. Het was voor ons belangrijk om een netwerk te lanceren zodat dat we alle krachten konden bundelen om het concept bekend te maken bij het publiek hier. En ook om die inhaalbeweging te maken ten opzichte van het buitenland.

Schakel je zelf wel eens de hulp in van een coworker?

We proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van de aanwezige expertise. We zitten ook in het NETWERK ANTWERP POWERED BY CREATIVES (APBC) dat veel evenementen organiseert en communicatie voert om creatives te promoten en te professionaliseren. Dus dan is het ook evident dat we de mensen hier in het gebouw betrekken bij de campagnes van APBC.

Zie je hier onderling, tussen de coworkers, veel samenwerkingen ontstaan?

Ja, enorm. In de lift hebben we daar een fijne visuele weergave van. Daar staan alle bedrijven op een blad in een grote cirkel. We vragen dan om lijnen te trekken tussen de bedrijven waarmee er samengewerkt wordt. Het is elke keer ongelooflijk hoe vol het spinnenweb is van samenwerkingen. Dat is ook wel het voordeel van je als coworkinglocatie te focussen op een niche, de creatieve sector is ons geval. Als creatieve ondernemer kan je pas meedingen aan internationale of grote projecten en aanbestedingen als je een volledig pakket van diensten kan aanbieden. Copywriting, grafische vormgeving, webdesign, en en en. De Winkelhaak neemt hier de rol op van verbindende factor.

Wat is jouw favoriete plek in de Winkelhaak?

Dat is zeker en vast het onthaal. We zien hier alle ondernemers toekomen en we merken dan ook meteen op wie happy en unhappy is. En als iemand unhappy is, proberen we de dialoog aan te gaan om zoveel mogelijk voeling te krijgen met de mensen in huis. Wat er leeft, wat ze missen. Wij stellen heel actief de vraag: waar ben je momenteel tijd mee aan het verliezen? Om zo mee te zoeken naar de expertise in het netwerk die hen vooruit kan helpen.

Neem ons eens mee door de Winkelhaak. Wat valt er hier allemaal te beleven?

De gelijkvloers en de benedenverdieping is grotendeels publiek toegankelijk. In de benedenruimtes zijn onze vergaderzalen, waar we de award voor Beste Vergaderlocatie 2018 voor hebben gewonnen. En daar vind je ook onze galerij voor Belgisch design terug. Op het gelijkvloers zit het onthaal en kan je in Bar Oscar terecht voor een koffie. Eigenlijk was dat de oorspronkelijke Bar d’Office locatie. Maar dan hebben we de Bar d’Office ruimte naar boven verhuisd. Die zit nu mee verweven in de private ruimtes van het bedrijvencentrum. De werkplekken zijn verspreid over 3 verdiepingen, telkens opgetrokken rond gemeenschappelijke ruimtes. Het gebouw is architecturaal bedacht om de communicatie tussen mensen te stimuleren. Dus hebben we er ook bewust voor gekozen om de praktische functies over heel het gebouw te verspreiden. Één keuken op het derde verdiep, één printer op het eerste verdiep, één fotostudio op het tweede verdiep,… Dat boet in aan comfort, want we zouden alle praktische functies op elke verdieping kunnen voorzien. Maar die keuze hebben we bewust gemaakt. Zodat de mensen door het gebouw circuleren en niet vast blijven zitten op hun verdieping.

En ten slotte, waarom zouden mensen moeten komen coworken in de Winkelhaak?

Om te versnellen in je ondernemerschap en om de groeipijnen van je startup minder pijnlijk en eenzaam te maken. Het is zo’n zonde om alleen aan je keukentafel te blijven werken, zonder het te kunnen delen met gelijkgestemden. In een coworkinglocatie zit iedereen in diezelfde fase van ondernemerschap. Je kan zoveel kennis en contacten delen wat heel veel ondernemersellende kan uitsparen. Je verhaal gaat 4 of 5 keer sneller in een coworkinglocatie dan thuis, alleen aan je keukentafel.

Dankjewel Klara!

Share this article

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 All rights reserved | Appelblauwzeegroen bvba owner of the Bar d'Office project

Uitbreidingstraat 66 - 2600 Antwerp (Berchem) - Belgium | BE 0818.965.852

Need Help?

I’m Here To Assist You

Something isn’t Clear?
Feel free to contact me, and I will be more than happy to answer all of your questions.