Werken zoals het is: 3 misvattingen over coworken

door Bar d'Office

Lotte kijkt me moedeloos aan over haar koffiebeker. “Ik doe mijn werk écht graag,” vertelt ze. “Maar ik moet om 6u opstaan om er te geraken. Ik ben dat zo beu.” Haar verhaal weerspiegelt de situatie waarin talloze mensen momenteel zitten. 3 misverstanden staan Lotte’s werkgeluk in de weg. Wil je weten dewelke?

De grootste misvattingen over coworking

Lotte werkt in Brussel, op het hoofdkantoor van een multinational. Ze heeft een geweldige baas en coole collega’s. Toch voelt ze zich opgebrand. “Die file. Tegen dat ik ’s avonds thuis ben, heb ik een half tankstation aan snacks binnengespeeld. En elke dag aan datzelfde eiland zitten. Ik denk dat ik mijn omgeving gewoon beu ben.”

“Mag je dan niet af en toe thuiswerken van je baas?,” vraag ik voorzichtig. “Oh ja, veel beter,” proest ze in haar koffie. “Tussen de strijkmand en de afwas, met kinderen die Mama, ik moet pipi doen roepen tijdens een videocall. Nee, bedankt.” Ik pauzeer even. Roer in mijn koffie. En dan spreek ik de woorden waarvan ik weet dat ze op dezelfde misverstanden zullen botsen als altijd. “En coworken?”

Werken zoals het is: 3 misvattingen over coworken

Misverstand 1: “Dat is toch alleen voor zelfstandigen?”

Net als iedereen die ik spreek, denkt Lotte dat coworken iets is voor zelfstandigen: “Mijn baas zal me nooit toelaten ergens anders te werken dan op kantoor.” “Daar zou je van opkijken,” stel ik haar gerust. “Orange doet het, Carrefour ook. Zelfs de Europese Unie. Het heeft alleen maar voordelen: verandering van omgeving, nieuwe connecties, een lager personeelsverloop. En je bedrijf kan ook gebruik maken van alle vergaderruimtes in ons netwerk.” Kortom: je hoeft helemaal geen zelfstandige te zijn om te gaan coworken.

Misverstand 2: “Dan sta ik toch nog steeds in de file?”

Lotte neemt de informatie even in zich op. “Oké,” zegt ze tenslotte. “Maar dan sta ik toch nog altijd elke dag in de file?” Ook dat is een misverstand, leg ik haar uit. Coworkingspaces duiken hoe langer hoe meer op in de buurt van woonwijken, bij een treinstation of naast een fietsostrade. Kortom: op de plekken waarvoor je niet in de file hoeft te gaan staan. Ik neem mijn smartphone en open de Bar d’Office-app. “Kijk,” zeg ik. “Er is er eentje op 2 km van je deur. Daar kun je zelfs te voet of met de fiets naartoe.” Ze grist de telefoon uit mijn hand. “Waar? Oh ja, dat gebouw ken ik!” Ik neem een hap van mijn broodje en glimlach. Every time.

Misverstand 3: “Zit ik dan met iedereen samen aan een lange tafel?”

Ik kijk naar Lotte en zie de gedachten door haar hoofd razen. Enthousiasme. Hoop. Twijfel. “Weet je, ik zit op kantoor niet graag in een landschapsomgeving,” mompelt ze. “Dus ik weet niet of aan een lange tafel zitten tussen vreemden veel beter is.” Ook deze twijfel heb ik al honderd keer gehoord. “Lotte, je hoeft niet aan een lange tafel te gaan zitten. Er zijn coworkingspaces in alle vormen en maten. Losse werkhoekjes, afgesloten kantoren, grote en kleine tafels, vaste plekken, flexplekken: het bestaat allemaal. Dat is net het leuke aan coworken. De ideale werkomgeving is voor iedereen anders. En jij mag zelf kiezen.” Nu zie ik een kleine glimlach doorbreken. “Echt?”

Hoe het werkt

Voor de Lottes van deze wereld – én voor jou – vat ik nog even samen hoe het werkt. Je begint bij de Bar d’Office-app. Daarmee mag je neerstrijken in alle locaties van het netwerk – en dat zijn er véél. Je maakt een account aan en logt je verbruik. Waar je ook werkt, jij of je baas krijgt maar één factuur op het einde van de maand. Dus jij kunt lekker coworken in jouw gemeente en je collega’s in de hunne, zonder dat het ingewikkeld wordt qua administratie. Neem dus vandaag nog het heft in eigen handen. Graag wat hulp bij de opstart? Stuur ons een mailtje en we regelen alles.

Oh, en Lotte? Die ruilt nu één keer per week de file in voor de fiets. Die kortere pendeltijd betekent dat ze op vrijdag een uur langer kan slapen. En ik? Ik luister naar de volgende vriendin die haar hart lucht: “Ik doe mijn werk echt graag, maar…” 

Deel dit artikel

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2020 All rights reserved | Appelblauwzeegroen bvba owner of the Bar d'Office project

Uitbreidingstraat 66 - 2600 Antwerp (Berchem) - Belgium | BE 0818.965.852

Need Help?

I’m Here To Assist You

Something isn’t Clear?
Feel free to contact me, and I will be more than happy to answer all of your questions.